neděle 10. ledna 2016

Města se jménem Akra se nacházela na Krymu i v bulharském Černomorci

Města se shodným jménem Akra se nacházela na Krymu i v bulharském Černomorci

7. 01. 2016

Градове, наречени Акра е имало в Крим и в Черноморец


Ruští archeologové pokračují ve výzkumu potopeného města Akra na Krymu. „na první pohled se jedná o dobře zachovaný blok dvou budov" - říká vedoucí expedice Sergej Solovjov, kandidát historických věd. "Stěny budov jsou postavěny z opracovaných kamenných desek“. 

Vědci nalezli i zlatý prsten, zhotovený několika propletenými linkami ozdobenými lví hlavou. Díky nálezu mohou odborníci pochopit více o obyvatelích města Akra na břehu Černého moře.

http://burgasnews.com/images/stories/2015/istoria/akra-krim1.jpg

Mnozí nazývají město Akra krymskou Atlantidou. Tento výraz však byl vymyšlen novináři, říká Solovjov. Akra bylo antickým městem, které bylo součástí Borsporského státu do 4. století našeho letopočtu, kdy hlavní město se nacházelo ve městě Pantikapej (dnešní město Kerč). Území tohoto antického město mělo 3,5 ha a nachází se dnes pod vodami Černého moře.

http://burgasnews.com/images/stories/2015/istoria/akra-krim.jpg

Dnes nejsou známé události, které způsobili potopení města. Samotné město se nacházelo na konci poloostrova a postupně bylo zaléváno mořem. Horní vrstvy budov jsou rozrušené a dolní – jsou vhodné k dalšímu výzkumu.

Akra v Černomorci – v Bulharsku

Akra se stala novou archeologickou senzací v jižním Černomoří v roce 2012. Místní pevnost zde nalezená je mnohem starší než ta na Krymu. Podle Božidara Dimitrova, ředitele Národního historického muzea, a archeologů v čele s doc. Dr. Ivanem Christovem zde nalezli pozůstatky potopeného města, jehož 2/3 jsou dosud na souši a jedna třetina se nachází pod vodou. Podle odborníků byla Akra antickou byzantskou pevností. Zatopení pevnosti nastalo zvyšováním hladiny moře v 5. století př. n. l., které je důsledkem celkového oteplování klimatu.

Božidar Dimitrov tvrdí, že v této oblasti existovaly samostatné státní útvary. „Jedna šťastná náhoda umožnila, že nám antičtí kronikáři zanechali sdělení, odkud až kam se se prostíralo území antického státu Apollonia Pontika – města Anchialo – (dnešní Pomorie) až po mys Tiniada v Turecku. Na všech místech této oblasti zakládali občané z Apollonie obce a městečka, která tímto způsobem řešila demografický boom dnešního Sozopolského poloostrova. Při 7-10 dětech a manželstvích v raném věku se tak poloostrov stal pro lidi za krátko velmi těsným. Proto Apollonia založila 10-12 městeček, jak je pojmenovali antičtí kronikáři. Mezi nimi jsou dnešní město Pomorie, městečko Tiniada v Turecku, dále Atia, Akra na mysu Akin, Chersones na mysu Maslen noc, Ordoviza na poloostrově dnešního Kitenu a Achtopol“ tvrdí historik.

Kromě pevnostní stěny byla v Černomorci v moři nalezena veliká pevnostní věž města Akra, která byla součástí přístavního města, a nalezeného staršího sídliště, které zde existovalo více jak 1000 let. O jeho stáří se soudí podle nalezených amfor, domácí a stavební keramiky. „Jedná se o jedno z odvozených městeček původní Apollonie Pontiky a podle antických kronikářů plnilo důležité úkoly při zprostředkování obchodu Apollonie s okolním světem. Vozy s dřevěným nákladem, dřevěné uhlí, kůže z podhůří pohoří Strandža, zde byli nakládány na lodě v této oblasti. O tom zde svědčí nalezené olověné a kamenné kotvy“, říká historik.
http://burgasnews.com/images/stories/2015/istoria/akra-chernomorec2.jpg

Skupina provádějící vykopávky se domnívá, že na poloostrově Akin stávalo malé byzantské městečko se silnými obranými stavbami o velikosti ve stejné rozměrům Starého Sozopolu. Mělo za úkol chránit tiché zálivy kolem Apollonie, kontrolovat námořní obchod a být jistou ochranou pro místní obyvatelstvo. Akra byla zastavěna budovami stejného typu a byla vzorem polo-městského osídlení z rané doby byzantské.

Pro Božidara Dimitrova se stalo mimořádně zajímavým dvojí jméno tohoto místa, které je to tomto mysu – jedno zní Akin, druhým je Akra. Archeologové tvrdí, že jméno Akin je soudobé a nejstarším jménem je Akra, které v překladu znamená mys, vrchol, citadela – opevněné místo.

Pravděpodobně se rané sídliště skutečně nazývalo Akin. Jeho pevnostní stěny existovali ne více než 100 let. „Při velké avarské invazi v roce 584 byla pevnost vypálena. Až v 9. století se život u přístavní věže obnovil ve čtvrti, která je dnes zatopená. Právě tam byly nalezeny materiály z 9. století, což nás vede k závěru, že když se Byzanci navrátilo území na pobřeží po jedné výpravě do východního Bulharska roku 1001 za vlády bulharského cara Samuila, obnovila zde život přístavní části pevnosti“.

Podle slov odborníků se stal přístav jedním ze základních zásobovacích bodů s potravinami pro Konstantinopol, která pohlcovala téměř vše vyprodukované na dnešních východních bulharských územích.

Božidar Dimitrov vyslovil hypotézu, „že jméno Akra se na bulharských územích objevilo až po roce 1187. Po tomto roce křižáci, ze Třetí křižácké výpravy v čele s králem Richardem Lvím srdcem utrpěli porážku v bojích se sultánem Saladinem. Jejich hlavní pevnost byla Akra v Izraeli, kterou museli opustit. Zatímco král Richard Lví srdce se navrátil do Anglie, zachránit svou korunu, jemu podřízení křižáci se nechali najmout Byzancí. To bude základem pro tvrzení, že to byli křižáci, kteří obnovili pevnost na Černém moři a nazvali jí jménem místa, na kterém prožili desetiletí – pevnost Akra v Izraeli“. O tom je přesvědčen známý historik, a tím se vysvětlují i dvě jména jednoho místa.

Kde se vzalo shodné jméno města na Krymu, to archeologové zatím nevědí.

Přeložil N. Nikolov 10. 01. 2016

Žádné komentáře:

Okomentovat